Информацията от турския съд е доста спорна. Това каза за bTV експертът по сигурност в Центъра за изследване за демокрацията Тихомир Безлов.

„Разбираме, че нашият полицай е убит с един изстрел в главата по свидетелските показания на колегата му. Сега научаваме версията, че те просто са стреляли срещу фаровете. (...) От тази версия звучи, че не са хора, които се занимават с каналджийство, имат криминални прояви, но не са каналджии. Има доста проблеми според мен в тези първи свидетелски показания на двамата братя“, каза той.

Турската страна показва видимо желание за сътрудничество, нещо, което го нямаше в предишния период, добави Безлов. Той каза, че още от началото на лятото е имало тягостно очакване от полицаите, които работят по тема каналджийсктво.

„Още от началото на лятото се виждаше една промяна на поведението и на каналджии, и на мигранти. Такова нещо при предишния пик – 2013 – 2016 г-. нямаше – гонки по улиците, вътре в градовете, което е изключително рисково. Говореше се за нарастване на агресивността на тези хора, които се занимават с каналджийство. Едно от нещата, които се случиха, е, че влязоха много чужди граждани, които участват в тези каналджийски мрежи", отбеляза Безлов.

Той каза, че трябва да се търси помощ от „Фронтекс“, а влошаването е започнало още в края на 2020 г.