Кораборемонтният завод „ТЕРЕМ-Флотски арсенал” във Варна е натрупал почти 3 млн. лева дългове и продължава да работи на загуба. Лошите отношения с Русия и голямата конкуренция на пазара са довели до лошото състояние на предприятието, посочва военният министър Красимир Каракачанов в отговор на депутатски въпрос, цитиран от БГНЕС.

Според данните на министъра, Агенцията за държавна финансова инспекция не е открила данни за злоупотреби и порочни практики, които може да са довели до лошите финансови резултати.

В началото на годината обаче работниците излязоха на протест именно заради съмнения, че ръководството източва завода.

Нерадостна картина

За деветмесечието на 2018 г. дружеството е реализирало приходи в размер на 9,2 млн. лв., което е с 4% по-малко спрямо същия период на предходната година, когато са били в размер на 9,6 млн. лв.

Финансовият резултат за деветмесечието на 2018 г. е нетна загуба в размер на 500 хил. лева, а задълженията са в размер на 2,83 млн. лв. Паричните средства на дружеството към 30.09.2018 г. са били в размер на 2,86 млн. лв., а към 31.10.2018 г. – 3,1 млн., уточнява министърът.

Средната численост на персонала на „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД за деветмесечието на 2018 г. е 556 човека, по информация на управителя – с около 20% спрямо предходната година.

Според предоставените на Каракачанов данни съкращенията са основно за сметка на лица заети в административната и поддържаща дейност в завода, а за производствените звена, дори и в момента се търсят и се назначават работници.

Средната работна заплата в предприятието за деветмесечието на 2018 г. е 1 085 лева е нараснала с 6,58%, спрямо същия период на 2017 г.

Руски кораби вече не идват

Значителен е спадът на приходите спрямо деветмесечията на предходните 2016 г. (33 млн. лв.) и 2015 г. (21 млн. лв.), като основен дял тогава са имали постъпленията от съвместната дейност на дружеството и „ТЕРЕМ" ЕАД с командването на Руския военен флот.

„Загубата на този стратегически за предприятието пазар се дължи основно на променената геополитическа обстановка в региона и на прекратените взаимоотношения с военното командване на Руската федерация”, посочва Каракачанов.

Пазарът не прощава

ТЕРЕМ-Варна е специализирано предприятие за ремонт на военни плавателни съдове и съоръженията, разположени на територията на дружеството, не отговарят на спецификите, необходими за приемане на големи търговски кораби, отбелязва Каракачанов.

В същото време, обаче, 93% от приходите на завода са от цивилна дейност. Поръчките на ВМС, „Гранична полиция” и на външни контрагенти за ремонт и обслужване на полицейски катери и на плавателни съдове клас „река-море” не могат да натоварят мощностите достатъчно.

На този фон Каракачанов посочва, че в района на Черно море съществуват немалко заводи със същия предмет на дейност, които разполагат със значително по-съвременни съоръжения и по-големи докове с капацитет за приемане на търговски плавателни съдове. По думите на министъра икономическата криза допълнително е свила пазара на търговските кораби от нисък и среден клас.

Така от началото на 2018 г. в предприятието тече процес на цялостна реорганизация на производствената и търговска дейност, като целта е освободените от военните руски кораби производствени мощности да бъдат заети с кораборемонт на търговски и граждански плавателни съдове.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!