Работници от "Терем - Флотски арсенал" излязоха на протест днес заради опасения за източване на дружеството. Повече от 100 служители на завода блокираха за кратко пътя Варна-Белослав, съобщава БТА.

Протестиращите са недоволни от идеята за сливането на "Терем - Флотски арсенал" с "Терем - Овеч" в Провадия, тъй като провадийското дружество има дълг от 2 милиона лева. Опасенията на работниците са, че тези средства ще бъдат платени от "Терем - Флотски арсенал", каза председателят на синдикат "Промяна" във варненското дружество Живко Тузсузов.

Той допълни, че има решение на Съвета на директорите на "Терем холдинг" варненското дружество да закупи производствени халета и казарма, като сделката е около 2 милиона лева. Според него с тези две процедури ще стане източване на "Терем - Флотски арсенал".

Снимка: БГНЕС

Синдикалистът посочи, че в дружеството има съкращения на пенсионери, но има и много хора, които напускат, защото са недоволни от ситуацията.

На място пристигна изпълнителният директор на „Терем” Иван Досков. Според него е нормално ръководството на холдинга първо да бъде уведомено за ситуацията и след това да се стигне до коментиране на исканията на „Флотски арсенал”. По думите му окончателното решение за сливане с предприятието в Провадия все още не е взето. В същото време по въпроса с халетата Досков обясни, че се изпълнява решение на Министерския съвет от 2014 г.

Снимка: БГНЕС

Шефът на „Терем” защити и назначението на нов съуправител, като го обясни с влошените финансови резултати на „Терем – Флотски арсенал”. Самият Данко Момчилов обясни, че дружеството е на загуба над 4 милиона лева през последната година и ще се наложи преструктуриране на дружеството, което в момента има над 400 души административен и непроизводствен персонал и 150-180 човека в производство.

По думите му предприятието има нови поръчки и се преговаря за т.нар паравоенни кораби.