Световноизвестният български режисьор с номинация за Оскар - Теодор Ушев, завърши снимките по първия си пълнометражен филм с работното заглавие „φ1.618“.

Екранизацията, базирана на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров, дава заявка за новаторство в българското кино, като първата антиутопия, снимана у нас.

Топ-операторът на bTV Добромир Иванов беше единственият, допуснат да прекара два дни на снимачната площадка.

Тео Ушев от години живее в Канада, където създава "Сляпата Вайша" по текст на писателя Георги Господинов. За новия си филм обаче е избрал да се върне в родината си и да работи с изцяло български екип.

"φ1.618" също е екранизация по роман - в основата му е текстът на Владислав Тодоров "Пумпал". Тодоров е автор и на романите "Дзифт" (екранизиран от Явор Гърдев) и "Цинкограф" (пренесен на голям екран от Емил Христов със заглавието "Цветът на хамелеона").

В актьорския състав за филма на Тео Ушев са Деян Донков, Мартина Апостолова и Васил Дуев, а снимките на антиутопията стартираха на 9 септември.

"Аз съм Теодор. Занимавам се с изобретяването на картинки и изпълването им със съдържание. При рисуването, аз му вдъхвам душа, а така е по-лесно и по-приятно, защото имаш живи хора, а да не говорим пък за артистите, с които танцуваме един танц", заяви Тео Ушев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!