Един от най-обещавашите български тенори – оперният певец Камен Чанев, загуби битката с COVID-19, потвърдиха за bTV от Държавната опера в Стара Загора.

От десетина дни Чанев е бил на лечение в Университетската болница. За да спасят живота му, лекарите са направили всичко необходимо, включително и лечение с ремдесивир.

В интернет близки на тенора публикуваха призив за даряване на кръвна плазма. По преценка на лекарите това лечение не е било възможно да се приложи на певеца, защото състоянието му е било изключително тежко.

Чанев си отиде от белодробна емболия – едно от най-честите усложнения от COVID инфекцията.

Кариерата на тенора започва през 1992 г. на сцената на Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години.

Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на сцените на големите оперни театри в Европа, Азия и Съединените щати. Има престижни ангажименти на сцената на Виенската Щатсопера – в ролите на Де Грийо в „Манон Леско“ и на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“. Пее и на Арена Ди Верона в ролята на Калаф в „Турандот“.

В състава на оперната трупа на Държавната опера в Стара Загора Чанев е от 2016 г. На 6 ноември за първи път той изпълни ролята на Отело в едноименната опера на Джузепе Верди. Това бе и неговата „лебедова песен“.

Съболезнования на близките му!