Институциите реагираха след бруталния видеоклип, разпространен в социалните мрежи, показващ сексуално и физическо насилие над 8-годишно дете.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера в интервю за bTV служител на социалното министерство заяви, че по техни данни 8-годишното дете не ходи на училище в последните седмици, защото не е допускано в класната стая.

От училището категорично опровергаха това, а директорката на 94 СОУ „Димитър Страшимиров“ Латинка Ковачева нарече твърдението "инсинуация".

Тя посочи още, че детето не идвало на училище от началото на годината, но до декември 2019 е присъствало. Според нея не са правилни заключенията на социалните работници, че детето живее в нормални условия, а точно обратното - момченцето е в постоянен риск да му се случи отново подобно нещо.

Снимка: btvnovinite.bg

"Детето идва на училище по анцуг, който е мръсен, ръце, които са мръсни и няма бельо", изтъкна директорката. 

"Това дете в ден, в който не беше на училище, лично аз го видях да слиза от кола пълна с възрастни хора, а бабата го търсеше из училищния двор", споделя още г-жа Ковачева. 

Снимка: btvnovinite.bg

От Министреството на труда и социалната политика отказаха интервю по темата.

В писмо до телевизията обясниха, че повече информация по случая не може да бъде дадена, за да не бъде изгубена връзката между социалните работници и семейството. На въпроса какви мерки са предприели, за да не се стигне отново до насилие, от Министерството отовориха така :  

Снимка: btvnovinite.bg

"Предприета е мярка за закрила в семейна среда. Като част от нея е осигурен детски психолог за подкрепа.Социалните работници са препоръчали на майката и бабата да придружават детето при излизане извън дома".

Социалният министър - Деница Сачева, отказа да застане пред камерата на bTV, за да коментира темата. От 94-то  училище пък признаха, че има пропуски в координацията между социалните и училището.

"И те и ние нямаме капацитета за тези деца, но трябва да седнем на една маса и за разговаряме и да създадем действително механизми и стандарти за работа с тези деца", коментира Латинка Ковачева. 

Прокуратурата от своя страна отказа повече подробности по разследването, което води.