ТЕЛК-комисия издава решения на починали хора. В Кърджали пациенти чакат с години, за да минат, а най-краткият срок, в който документите им се разглеждат, е две години. Това е и причината много от болните да не дочакат инвалидната си пенсия.

Още на входа на болницата пациентите разбират, че нямат шанс да стигнат до комисията в законоустановения 3-месечен срок. Съобщение на вратата информира, че в момента ТЕЛК се занимава със случаите от 2015 г. 

Председателят на ТЕЛК-а посочи, че положението е такова поне от 10 години. Д-р Илия Габровски добави, че комисията не е в състояние да прегледа повече от 30 души на ден.

В Кърджали работи една комисия, а за да се открие втора няма желаещи лекари. Д-р Гинка Симитчиева, член на ТЕЛК Кърджали, обясни защо – лекарите нямат право да работят в кабинет или на индивидуална практика, а и заплащането е много ниско.

В специална стая стоят досиетата на всички, които чакат да преминат ТЕЛК.

Снимка: btvnovinite.bg
 Заради дългото чакане понякога се случва човек вече да е починал когато му дойде реда. В такива случаи пред комисията се явяват роднините, на които решението трябва за наследствена пенсия.

Д-р Габровски посочи, че съгласно наредбата лекарите са длъжни да издават експертни решения даже на починалите, въз основа на подадените документи.

При норматив от 2400, миналата година през ТЕЛК-а в Кърджали са преминали близо 5000 души.

До края на октомври трябва да е готова концепцията за реформа в системата. В "Тази Неделя" по bTV социалният министър Бисер Петков заяви, че се мисли в две посоки - изцяло нова методика за оценка на работоспособността на хората с увреждания и "институционално укрепване на тази дейност".

Като пример даде държави, където оценката я правят осигурителните институти.