Телефони, хранителни добавки, лекарства и още редица забранени предмети са открити при обиск в болницата на Софийския затвор, съобщават от спецпрокуратурата.

Информацията дойде малко, след като съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Димитър Желязков и час преди магистратите да се произнесат по аналогично искане на Миню Стайков. И двамата са били обект на обиска.

Проверката е извършена на 17 май 2019 г. от служители на сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода“ в ГД „Национална полиция“ и служители от надзорно-охранителния състав в Софийския затвор.

Обвинението е сезирало министъра на правосъдието и главния прокурор за резултатите от проверката.

В реанимацията, където са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков, са намерени и иззети над 50 CD диска, карта за цифрова телевизия и един разтегателен колан.

По време на обиска у Желязков е намерен мобилен телефон, като той го извадил от колана на кръста си и го ударил в земята.

Сред личните му вещи пък са намерени редица лекарства, в това число и добавка за сън. Само 8 от тях му били изписани от медицинско лице, допълват от спецпрокуратурата.

В спалното помещение имало и десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, големи количества пакетирани захарни изделия, колбаси, плодове, олио други малотрайни продукти.

Към момента на извършване на претърсването Миню Стайков вече е бил обявил гладна стачка. В помещението са намерени медикаменти и хранителни добавки, за които не са издавани медицински рецепти.

В спално помещение, където бил Янко Ваташки, са намерени телефон, машинка за подстригване, 3 вентилатора, кафемелачка и слушалки.