Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за конверсия на лозя.

От тях петима са с мярка „задържане под стража“ за 72 часа. Това съобщи на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев. Сред тях е алкохолният бос Миню Стайков, за когото това е трето обвинение.

Разследват се отпускане на средства за периода 2015 – 2018 г. „Става дума за съвсем различно разследване от това, за което преди 8 месеца в качеството на обвиняем беше привлечен бизнесменът Миню Стайков", уточни Иван Гешев.

Заместник-главният прокурор разкри, че по различни мерки на земеделските програми от Фонд „Земеделие“ са отпуснати и одобрени средства в размер на 11,5 млн. лева.

След намесата на прокуратурата парите не са стигнали до престъпната група. По втората програма “Конверсия на лозя“ са поискани над 7 млн. лв. Получени са 5 млн. лв. Останалите пари не са платени.

Фирмите, които са кандидатствали по програмите, реално не са били свързани с истинските собственици. Дружествата обаче са били свързани с бизнес империята „Карнобат“, разкри още Гешев.

В следващите дни екип от прокурори ще реши какви мерки за неотклонение ще вземе за осемте обвиняеми лица. Разследването ще обхване и служители на Фонд „Земеделие“ дали са осигурявали чадър над фирмите, кандидатствали за евросредствата.

Ресорният министър Румен Порожанов също е обект на проверка във връзка с предишната му длъжност - началник на ДФЗ.