Мащабна акция на прокуратурата, ДАНС и МВР срещу алкохолния бос Миню Стайков. Това става 3 дни преди да изтече срокът за законовото му задържане в ареста.

Екипите проверяват Стайков по ново разследване – за злоупотреби с евросредства за земеделски земи.

Шест души са задържани до този час. Обвинения засега няма. Претърсванията са извършени в София, Пловдив, Бургас и Сливен.

Спецпрокуратурата и полицията нахлуха в офиса на Стайков в центъра на Карнобат, който се занимава главно с изкупуване на земеделски земи.

Повече от 7 часа продължи описването на документи. Иззети са компютрите на фирмата и документация за последните 4 години.

Паралелно са били претърсени и адреси на младежи, получавали евросубсидии по програмата „Млад фермер”.

Подробности за акцията от прокуратурата обявиха, че ще кажат утре.

Според работещи в съседни сгради, акцията на полицията е започнала още към 6 часа. 

Поне 20 са офисите в Карнобат, които изкупуват и препродават земеделска земя. Според конкуренти на бизнесмена обискът е неочакван, но не е изненада.

Акцията през целия ден наблюдаваше и тъстът на Миню Стайков. Според него няма да намерят нищо, а акцията е повторна, за да се увеличи задържането на зет му.

"Търсят документи. Документите, които откриха и които взеха, това са реални договори за аренда и договори за наеми, върху които има реално засадени лозя… Нямам тази информация какво търсят в домовете на управителите", каза техническият сътрудник Жанета Димова.

Фабриките за алкохол на бизнесмена, които са под постоянен контрол от няколко месеца, не са били обект на днешната акция.

На 5 май изтича 8-месечният срок за задържане на Стайков. Ако не му бъде повдигнато друго обвинение, той трябва да бъде освободен. От септември миналата година досега Миню Стайков е разследван за контрабанда на стоки без бандерол, пране на пари и данъчни нарушения.