Третото Народно събрание за тази година се събира на 3 декември в 9 ч. Днес текат последни преговори между четирите партии за бъдещо коалиционно управление. В публичното пространство се появи вътрешна кореспонденция на "Демократи за силна България" с информация за нова структура на властта. Източници на bTV потвърдиха неговата автентичност.

Няколко часа по-късно обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова изостри тона, отрече да има договореност тя да е председател на Народното събрание и поиска от "Продължаваме промяната" писмено споразумение за властта. Неочаквано Корнелия Нинова призна, че лидерите на четирите партии не са се разбрали и отново поиска писмено коалиционно споразумение.

„Очакваме от мандатоносителя „Продължаваме промяната“ да свикат политическата среща на четирите партии, за да изчистим спорните въпроси“, заяви тя на брифинг.

Нинова отрече, че тя ще бъде първият ротационен председател на Народното събрание. Такава договореност обаче е описана  във вътрешна кореспонденция на „Демократична България“, която се появи в публичното пространство. Никой от не коментира, но неофициално признаха, че документът е автентичен. От „Продължаваме промяната“ определиха идеята като компромис.

„Идея, която работи на други места, тука по-важно е кои са хората, които биха участвали в тази ротация. Нашата цел в момента, в рамките на тези преговори да постигнем споразумение, така че да можем да гледаме напред“, каза Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

В документа за новата структура на властта е описано, че четирите партии са се договорили Министерският съвет да има само един вицепремиер и едно ново министерство. Вицепремиерът е с екоресор, а новото министерство е на електронното управление.

Снимка: bTV

По-рано през деня депутати от „Продължаваме промяната“ дойдоха да огледат новото си работно място.

„Целта е да подпишем споразумение преди да започне работата на парламента, в момента текат интензивни преговори“, добави Гюров.

„Толкова са големи и разнопосочни интересите, че те се договарят на политическо ниво“, каза Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“.

В тези напрегнати часове изскочи фраза популярна покрай бивш председател на парламента.

„Утре ще бъде един много хубав ден за българската демокрация“, заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“.

Бившият премиер по традиция събра групата на ГЕРБ-СДС преди първото заседание на парламента и даде само три опции на депутатите си да отсъстват.

„Мога да се обзаложа, че с тази промяна ще стане подмяна, няма да могат да ги намерят да върнат парите. Не искам да изглеждате разочаровани, нека сега и другите да носят отговорност, но да се грижите за парите на данъкоплатците. Отсъствие от парламента само при смъртен случай, развод или сватба“, заяви Бойко Борисов.

От партията на Слави Трифонов запазиха мълчание по въпросите на новата власт.