Техническа грешка доведе до забавяне на подготовката на изборни секции в Германия. В няколко града са получени машини за гласуване, предвидени за други населени места.

В град Есен е една от секциите, в която пристигнаха устройства предназначени за други градове. Няколко часа преди вота машините са все още тук и се очаква да бъдат транспортирани до местата, за които са предвидени по документи. А от двете машини, които са разпределени за тази секция е пристигнала само една.

С приемането на машините в град Есен членовете на секционната комисия с изненада установяват, че устройствата не са предназначени за тях.

„Отгоре на куфарите, където са поставени машините, пише номера на секцията, град Есен, но долу всъщност, където трябва да има съответствие с това, което пише отгоре на куфара и това, което се води листа за инсталация пише на едната Дармщат, а на другата Дуисбург“, казва Даниел Димов, председател на СИК в град Есен.

Според Даниел работата в едно населено място с машина предвидена за друго би довела до хаос.

„За всяка машина има определен номер, който е определен за определен град, и реално погледнато е много сложна процедурата. Например, едва ли не "Сиела Норма" ще трябва да излезе и да каже секцията, която е отредена за Дармщат, но се намира в Есен, ще работи за Есен“, казва Даниел.

Изборните доброволци са открили лица, които да отговарят за стартирането и поддръжката на машините. В Есен това е Велизар Костадинов, който няма притеснения, защото смята, че инструкциите дадени от "Сиела Норма" са достатъчно изчерпателни.

„Аз съм оптимистично настроен, защото документацията, която беше споделена от „Сиела“ беше доста обстойна и преминахме нужното обучение”, казва Велизар Костадинов, техническа поддръжка в СИК.

В Германия българите ще гласуват в 115 секции. В 56 секции гласуването ще е с машинни, а в останалите с бюлетини.

Все още продължава транспортирането на проблемните машини, а от генералното ни консулство във Франкфурт на Майн обясниха, че в основата е техническа грешка.