ТЕЦ „Република“ в Перник ще работи с газовия си котел заради аварията на шламохранилището, при която бяха засегнати два квартала в миньорския град. Това съобщи екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро, който посети мястото на инцидента заедно с колегите си Емил Караниколов и Младен Маринов.

В ранните следобедни часове течът беше спрян.

„Трябва да си укрепят бреговете на хранилището, да го ползват за извънреден режим, докато си оправят другото хранилище. На този етап, за да няма отпадъци, „Топлофикация“ ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания. Това е решение, ако нямаха газ в котела, какво правим? За да не спре градът да получава топла вода, трябва да работи заводът. Заводът ако работи с това шламохранилище, означава пак да тече вода докато не се укрепи. Добре е, че в завода има газов котел, ще преминат на газов котел, може цената да е малко по-висока, но и въздухът ще бъде чист, а и градът ще има топла вода“, обясни Димитров, цитиран от БГНЕС.

По думите му е имало 10-15 предписания, свързани с хранилището и състоянието му.

„Това хранилище към момента се вижда, че е достигнало капацитет вероятно над 100%, което означава, че ако продължи по този начин и има и валежи, това може да създаде същата опасност след няколко дни. Затова единственото решение в момента е да се работи на газ, за да нямаме повече отпадъци, за да не се стига до такива инциденти“, заяви министър Караниколов.

Разследването на случилото се започна, като и тримата министри бяха категорични, че ще има санкции за виновните за аварията.