Няколко блока в пернишкия квартал „Калкас“ и жителите на квартал "Куциян" бяха евакуирани заради тежка авария. Тази сутрин се е скъсала дигата на шламохранилище, потвърдиха от общината за bTV.

Има и наводнени дворове на къщи.

Шламохранилището съдържа отпадъци от дейността на ТЕЦ "Република" и от екологична гледна точка не бива да се допуска тези отпадъци да попаднат в река Струма. Това съобщиха за bTV от РИОСВ-Перник.

Снимка: bTV

Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Водата тече в деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ.

"Минаха полицаи няколко коли и казаха всичко да бяга на високи места, защото ще залее всичко", разказа жител на "Куциян" пред bTV.

Снимка: Зорница Георгиева

"Калкас" е отцепен от полицията, изпратени са и екипи на пожарната. На място работи тежка техника на "Топлофикация" и на три местни фирми. Жена от квартала посочи, че водата е отнесла игрище, използвано от деца и само лошото време днес е предотвратило трагедия.

Ключови булеварди в миньорския град бяха затворени заради опасност от заливане. Сред тях бе и външната магистрала от "Софийско шосе" до разклонението за кв. "Изток", сигнализират жители на града.

Шламохранилището е собственост на ТЕЦ "Република". Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата, уточни пред БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов.

Районна прокуратура – Пeрник започва разследване във връзка със скъсването на дига на шламохранилище в града. Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието.
Към мястото пътува и дежурен екип от следователи от Националната следствена служба, които ще извършат оглед.

Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София.