Димитър Главчев е жертва на собствения си капацитет, Цвета Караянчева не разбира от законодателство и Цецка Цачева ще ни се види Айнщайн. Така лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева коментира в предаването „Тази събота“ по bTV рокадите на председателското място в Парламента.

Подалият оставка председател на Народното събрание Димитър Главчев „е жертва на собствения си капацитет. Това е пример за всички „калинки“, сложени от ГЕРБ по всички възможни ведомства и институции – хора, които нямат качества за постовете и нямат подготовка“, каза Дончева.

Снимка: bTV

По думите ѝ той се е „престарал в чинопочитание на падишаха“, когато е изгонил лидера на БСП Корнелия Нинова, това е било без никакво основание и Главчев трябва изобщо да напусне парламента.

За новия председател Цвета Караянчева Дончева каза, че тя е „партиен секретар от Кърджали, няма какъв съвет да ѝ даваш, тя не може да се надскочи. Тя беше основната метчака на плювни от страна на ГЕРБ и сега, като председател на Парламента, не може да има друг авторитет. Председателят на парламента трябва да бъде балансирана фигура, която разбира от законодателство – тя там е абсолютно боса, няма елементарна подготовка. Дори Фидоска, със странната си диплома по право, имаше някаква представа. Цецка Цачева ще ни се види Айнщайн“.

Помолена да коментира напускането на „Воля“ до оставката на депутата от БСП Иво Христов заради изказването му за 80-те процента дебилни, Дончева каза: „[Лидерът на „Воля“ Веселин] Марешки е един пример, за който народът казва: „Видяла жабата, че подковават коня и вирнала крак“. Това, което иска да направи, е само услуга на падишаха и някаква форма на подмазване, която е грозна. Марешки е еднодневка в българската политика и трябва да знаете, че когато човек няма качества за политиката, той може да попадне, благодарение на избор там, но да се справи със ситуации – никога“. Според нея той „просто трябва да си проживее живота в Парламента и да рекапитулира“.

Снимка: bTV

За предложението на ГЕРБ за отпадане на давността на престъпления при приватизация Дончева коментира: „Когато приватизацията случваше, никой не каза „М“. Нямаше нито един завод, които ще се приватизира, очевидно нецелесъобразно, за без пари, на неподходящи хора, и неговите работници да се организират, да излязат и да кажат: „Ние желаем да защитим работните си места, желаем това да стане с екип на компетентни хора, които ще управляват фабриката, желаем това да стане, защото от това зависи хлябът ни“. Такива нямаше. Когато си изтървал всички влакове, да се мъчиш да ги връщаш, защото такава била волята на народа, е несериозна работа. От правна гледна точка (...) това е абсурдно, изтекли са всякакви видове давности и давността не е приумица. Законите в правото са както аксиомите в математиката, правилата на физиката и правилата на природата. Не можете, защото искате, да копаете, сеете и жънете, когато искате. Можете, когато му е времето и сезонът“.

Защо не се занимаваме с това от какво ще произвеждаме, от какво ще ядем, попита тя.

Снимка: bTV

По думите ѝ това не е умен политически ход. „Заиграването с тежнения на хората, които вече в безизходицата си се чудят къде да си прехвърлят омразата, е много лоша политика, много лоша стратегически за нацията“.

„Не се заблуждавайте с виновниците за приватизацията – те са толкова много, те започват не само от тези, които лично са се облагодетелствали, не само с тези, които са им го дали, а с тези, които са си мълчали. Няма да ни стигнат не затворите, няма да ни стигнат хотелите и ще трябва да оградим част от територията с бодлива тел, за да затворим там виновните. Виновните са много милиони хора, най-вече е виновно нашето мълчание, овчедушие и – кажете какво – дебилизъм или тъпота. Прост човек, но с инстинкт за самосъхранение няма да допусне това, което допуснахме ние“.

Вижте целия разговор във видеото: