Практиката за търговия с български произход съществува още от създаването на Агенцията за българите в чужбина. Според наши сънародници в Aлбания, таксата за удостоверение за български произход достига пет хиляди евро.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Според Закона за българите в чужбина, Български произход се доказва с документ, издаден от организация на българи, живеещи извън държавата, призната от компетентния български държавен орган за поддържане на връзки с тях. Този компетентен орган е Агенцията за българите в чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

 

 

„Това, което се говори в момента е, че корупцията е от самото създаване на структурите в Агенцията. От 1995 г, каза българката от Албания Софика Мале и допълни, че нейни познати плащат между 1000 евро и 5000 евро на преводачите и посредническата фирма.

Така на практика се оказва, че корупцията е узаконена. „Това са дружества, законно възприети в България – те в устава си пишат, че са културно просветни, но имат право  да издават удостоверения за произход”, допълни Софика.

 

Дружествата на българите в Албания са три. Едно от тях обаче държи монопола за издаване на удостоверения и е признато от агенцията.

Снимка: btvnovinite.bg


„Година от признаването на българското малцинство в Албания, интересът към гражданството многократно се е увеличил. Молбите сега са близо 1000”, заявиха от Kултурно дружество Просперитет – Голо Бърдо.

От ВМРО твърдят, че корупцията не е на наша територия. „Всички тези престъпления, за които говори прокуратурата не се извършват на територията на България”, посочи Юлиян Ангелов, ВМРО.

От сайта на Агенцията обаче става ясно, че от всички стотици организации на българите в чужбина, едва седем имат право да издават удостоверения за български произход.