Такситата в Пловдив поскъпват с 10 на сто, обявиха от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи. 

Новите цени все още не са определени окончателно, тъй като тече обществено обсъждане на новата наредба, която ще определя максималните и минималните им прагове.

Проектът е публикуван на сайта на Община Пловдив за обществено обсъждане на 17 май, съобщава БТА.

В проекта е заложено минималната цена да стане 1,19 лв. на километър през деня, а максималната – 1,80 лв. на км. Нощната тарифа пък трябва да е минимум 1,29 лв./км и максимум 1,90 лв./км. В момента пловдивчани плащат за таксиметрови услуги 1,09 лв. през деня и 1,19 лв. през нощта. 

Първоначалната такса след повикване е фиксирана на 1,95 лв. за дневна тарифа и 2,05 лв. за нощна. В старата наредба размерът на таксата за престой е 0,30 лв. на минута.

Ако измененията на цените влязат в сила, таксиметровите водачи ще имат правото сами да определят ценоразписа си в рамките на предвидения минимум и максимум. 

От Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи излязоха с отворено писмо, в което опровергават разпространявана информация, според която увеличението на цените ще бъде тройно. По думите им увеличение ще има, но то ще бъде с по-малко от 10%. 

От асоциацията казаха също, че от 2014 г. досега всички искания за увеличение на цените са били отхвърлени, поради което в момента максималните допустими тарифи в Пловдив са по-ниски от минималните в други градове. 

За да влязат в сила новите цени, е необходимо предвидените изменения в наредбата да бъдат гласувани от Общинския съвет.