Таксиметровите шофьори излизат утре – 15 декември, на национален протест. Причината е, че никой не е чул исканията им за подкрепа на бранша в условията на пандемия.

Протестът ще се проведе от 12 ч. пред сградите на общините в страната.

В София ще има шествие с 5 лъча, които тръгват от различни точки в града:

1 лъч: Сбор – Седми километър – „БИЦ Изот“ – 11:30 ч., 2 лъч: Бул. „Вл. Вазов“ и ул. „Станислав Доспевски“ (църквата) – 11:30 ч., 3 лъч: Последна спирка на трамвай 10, Западен парк – 11:30 ч., Сборен пункт: Столична община, ул. „Московска“ 33 – 12 ч.

„На 26.11.2020 г. представихме и внесохме официално нашите искания в Министерски съвет, в Министерство на транспорта, в Министерство на икономиката и в Столична община. До настоящия момент нито един представител на изброените по-горе институции не се е свързал с нас, нито е проявил заинтересованост или е показал по някакъв начин, че не неглижира проблемите и исканията ни, заявяват таксиметровите водачи.

Ето защо на 15 декември излизаме отново на протест, за да защитим исканията си и да накараме отговорните лица да ни чуят и видят“, пише в отворено писмо на Федерация на таксиметровите водачи и превозвачи в България.

Те настояват за адекватни условия на труд и за вдигане на тарифите за превоз: начална – 2,10 лв.; за километър – 1,30 лв. дневна и 1,50 лв. нощна; повикване – 2,10 лв. и престой – 0,42 лв. за минута.

От бранша искат още изцяло премахване на патентния данък за 2021 г., приравняване на услугите им към обществения градски транспорт, както и да се забранят приложението „Максим“ и споделеното пътуване.

Настояванията на таксиметровите шофьори включват още техническият преглед на автомобилите да важи за 12 месеца, колите да бъдат обезопасени с паник бутон.