Световната здравна организация актуализира информацията за новия вирус и разпространи съвети как да се справим със стреса заради него. Вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период, т.е. времето от контакта с болен до проявата на първите симптоми, е от 2 до 14 дни.

От СЗО изрично уточняват, че вирусът се предава от заразените лица, когато проявяват симптоми. Все още не е ясно дали носителите на инфекцията, които са с леки оплаквания или без такива, могат да я предават.

Възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания са изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Няма специфично лечение. Подходът е да се лекуват клиничните симптоми – например  треска и затруднено дишане.

Любомир обучава бъдещи програмисти. На работното му място, с колегите, обсъждат новия вирус, но спокойно.

"Аз не се презапасявам, не познавам и хора, които споделят, че се запасяват, въпреки че вече почти няма аптека с бележка на вратата, че липсват маски", каза Любомир Томанов.

Да разговаряме с хора, на които вярваме – това е един от съветите на Световната здравна организация как да се справим със стреса.

И още – да се информираме само от достоверен източник, а информацията, която събираме, да ни помогне прецизно да оценим риска за нас, за да вземем адекватни мерки.

СЗО опровергава и митовете, че пушенето, алкохолът или наркотиците помагат срещу стреса.

Николай също е IT експерт, но в момента работи от вкъщи. Сам се е поставил под карантина, тъй е бил във Виетнам.

"Не ми се искаше да поставям колегите ми под риск, нямам симптоми, но все пак вирусът има 14-дневен инкубационен период. Не се притеснявам, въпреки че вчера здравните инспектори казаха, че рано или късно ще дойде и е въпрос кога, а не дали", коментира Николай Костов.

Психолозите казват, че не трябва предварително да преживяваме събития, които не знаем дали и как ще се случат.

"При стрес имунитетът ни пада, не е необходимо да мислим за това какво би могло да се случи, защото ние не владеем нито миналото, нито бъдещето", обясни психологът Ина Антонова.

Как да се намали стресът при децата? От СЗО съветват родителите да изслушват притесненията им, да им дават любов и време, и да опишат ситуацията с думи, разбираеми за възрастта им.