Kоронавирусът се разпространява с бързи темпове в Европа. Нидерландия, Северна Ирландия, Литва и Беларус потвърдиха за първи болни. 

И в двата случая става въпрос за пациенти, пътували до Италия.

Още по 20 нови заразени има за последните 24 часа и в Германия и Франция.

В Италия болните са над 650, а 17 души вече починаха. Страната остава най-голямото огнище в Европа.

На Балканите – Румъния съобщи за първи случаи. Нови положителни тестове има в Гърция – 4 и в Хърватия – 2. В Северна Македония засега е само един.

Швейцария наложи забрана на всички събития с повече от 1000 души до 15 март.

Междувременно властите на Тенерифе разрешиха на още три групи гости да напуснат хотела под карантина. Българското семейство е сред освободените.

„Първите два дни определено имаше паника и сред служителите, и сред гостите. От вчера паниката я няма и хората са много по-спокойни. Всички са снабдени с ръкавици и с маски. Навсякъде има дезинфектанти. Но всички разбира се сме предпазливи“, заяви Виктория Захариева.

Друг наш сънародник, който живее в самото огнище на заразата, разказва, че обстановката в Китай също вече се успокоява и хората свикват с неудобствата.

„В момента малките улици продължават да бъдат затворени, има проверки, големите булеварди са отворени, искат се разрешителни от здравна служба, от полицията“, заяви Галин Георгиев, който живее в Китай.

Снимка: btvnovinite.bg

Вирусът вече е обхванал половин Европа, като най-сериозна е ситуацията в Италия. Швейцарските власти решиха да отменят традиционния автомобилен салон в Женева.

У нас се увеличава броят на хората под карантина в болници в цялата страна.

В девет области под наблюдение в лечебни заведения са общо 40 души. Най-много – 14, са във Военномедицинска академия в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Извън Стария континент 33 случая на новия коронавирус са били регистрирани и в Калифорния. Първи заболели има в Нова Зеландия и Нигерия.

В Китай обявиха пореден спад - за последното денонощие 327 нови случая на заболели и 44 души починали.

Ето кои са и първите симптоми на COVID-19.

Те са като при грип - висока температура и главоболие, болки в мускулите, както и последваща суха кашлица.

Ако не се вземат мерки, след седмица състоянието на заразения се влошава с пристъпи на задух и други усложнения, които налагат прием в болница.

При 81% от заразените болестта преминава с леки симптоми. При 14% има по-сериозни усложнения. А едва 5% изпадат в критично състояние.

Според Световната здравна организация инкубационният период е до две седмици.

Притесненията в световен мащаб се отразиха и на най-голямата фондова борса в света – Нюйоркската. При откриването тази сутрин индексът Дау Джоунс се понижи с над 3%, като от понеделник Уолстрийт очаква най-лошата седмица от финансовата криза през 2008 година.

А компанията „Амазон“ обяви, че е извадила от продажба през последните седмици над 1 млн. продукти, за които невярно се е твърдяло, че лекуват или предпазват от коронавирус.