Здравният министър води война със заведенията. С това становище излязоха от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Причината за острата им реакция е новината от днес, че част от мерките ще се разхлабят за фитнес зали, магазини в молове и зали за танци, но не и за баровете и ресторантите, намиращи се извън хотели.

"Защо, при положение че сте уплашени от новия щам на вируса и очаквате ръст на заболелите, разхлабвате мерки? Не трябва ли да ги затегнете? За всички!!! Защо не се случи очакваният ръст на заболели след коледните и новогодишни празници? Защо един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в него?", питат от бранша.

Те настояват още и за отговор на въпроса: "Защо сектори, които бяха затворени по едно и също време с ресторантите, сега се отварят, а заведенията остават затворени?"

"Това автоматично означава само две неща - или Вие сте допуснал грешка по-рано, като не сте ги затворили стъпаловидно и сте нанесли огромни финансови щети, или потвърждавате нашата позиция, че действате емоционално и неморално!!! Кое Ви дава право да взимате решения, касаещи над 400 000 души, заети пряко и косвено в нашия бранш, да обричате на фалит бизнеси, градени с години, и да карате хиляди семейства и техните деца да гладуват и мизерстват?!", посочват в позицията си.

Ако случаите на Ковид-19 се увеличат, след като разхлабвате мерки, ще признаете ли, че сте сгрешили и хора са загубили живота си, заради това Ваше действие? И ще затворите ли ВСИЧКО тогава?

От бранша уточняват, че ако не получат конкретни отговори, подкрепени с факти, ще свалят доверието си към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и ще настояват за неговата оставка.