Свлачище на метри от жилищна сграда във Велико Търново вдигна на крак цял квартал и институции. Скатът над южния пътен възел е поддал и създава опасност за здравето и живота на живущите в района.

Земната маса се е свлякла около 4 часа тази сутрин. Засегнатият участък, на границата на частен и общински имот, е на 5-6 метра от входа на жилищен блок. В съседство има и други обитаеми къщи.

Снимка: btvnovinite.bg

За щастие, рушащият се скален венец, върху който са издигнати сградите, е повлякъл само електрически стълб. Уличното осветление е прекъснато. Аварии има и по мрежата на телекомите.

Оказа се, че свлачището е регистрирано още преди 15 години, но е подценявано и средства за укрепването му не са отпускани. Сега се търсят спешни решения.

"Вариантите са два. Единия вариант е да има подпорна стена, което е доста сложно нещо, вторият вариант е да се бият пилоти. Преди 15 години сме започнали искания към комисията за бедствия и аварии. Два пъти са ни отказали, тъй като те са сметнали, че това не е приоритетно към момента. Но, както виждате от тия дъждове, то се активира и стана изведнъж много приоритетно", заяви зам.-кметът "Строителство и устройство на територията" в община Велико Търново проф. Георги Камарашев.