"През изминалата седмица сме свидетели на официални данни, показващи, че над 90% от новозаразените  с COVID-19 са неваксинирани", съобщи председателят на  Българска болнична асоциация (ББА) Свилена Димитрова. От асоциацията предлагат неваксинираните пациенти с коронавирус в болница да заплащат част от разходите по лечението си.

"Причината, поради която акцентирахме върху тази възможност пред обществото е, че всъщност повече от година се намираме в извънредна ситуация, в безпрецедентно състояние. Хвърляме много средства – финансови и усилия на медицинския персонал в лечебните заведения, за да овладеем ситуацията. Когато виждаме, че в световен мащаб има намерено средство, което да извади страните от пандемията, трябва да видим къде се намираме и какво ще правим за напред", посочи Свилена Димитрова.  

Тя припомни, че цената за лечението на един COVID пациент се заплаща от всеки един от нас, защото държавата закупува необходимите медикаменти, които се прилагат в лечебните заведения.

"Разходът за лечението на COVID болен надхвърля значително цената на клиничната пътека, на фона на икономическите проблеми, които имаме, ако и следващата година ще инвестираме милиони в това, редно е да си зададем въпроса защо се случва така", отбеляза още тя.

Според д-р Любомир Киров – председател на сдружението на общопрактикуващите лекари, когато се говори мерки, трябва да се обясни на хората, че те са насочени към това да бъдат предпазени.  

"Добре е хората, които са ваксинирани или са преболедували, да нямат ограничения", смята още той.

"Като говорим за мерки е добре да се обсъдят и да се вземат конкретни решения за хората, които са преболедували, но имат само резултата от бърз антигенен тест, а не от PCR, за тях трябва да има административно решение", каза д-р Любомир Киров.