Нов раздор и „червени линии“ в управлението. Партньорите се събират на спешен коалиционен съвет във вторник. Поводът за напрежението - изпращането или не на военна помощ за Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба откри изложба с фотоси от войната и призова българите да вземат страна във войната с Русия. В пленарната зала и в кулоарите се чуха искания за оставки - от опозицията и от партньорите във властта.

Двама от партньорите в управлението БСП и „Демократична България“ са на коренно различни позиции за военната помощ, а „Продължаваме промяната“ ще се опита да ги сближи.

На третия ден от визитата си украинският външен министър се обърна към българите.

„Времената са трудни, но не можем да сме по средата, трябва да вземем страна и трябва да сме на страната на истината. Приятели, нека да бъдем сериозни. По време на война е важно да имаш жилетка и шлем, но трябва да имаш и оръжие, с което да се отбраняваш“, заяви Кулеба.

„Демократична България“ поиска спешен коалиционен съвет. Във вторник те отново ще настояват за военна помощ за Украйна, иначе може и да не са част от коалицията.

„Ако управлението не може да съдейства на своята идентичност, което се заявява с действия, ние няма как да останем част от него, това не е ултиматум това е прост реализъм“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

БСП още преди дни се заканиха, че може да напуснат управлението, ако и един куршум тръгне за Киев. От „Има такъв народ“ поискаха ясно решение.

„Едно е сигурно - България трябва да има ясна позиция, тук приказката „преклонена главица сабя не я сече“ е за робското мислене“, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

„Продължаваме промяната“, които имат свое предложение за хуманитарна, финансова и техническа помощ за Украйна, ще гласуват по съвест в залата. Готови са за изчистване на детайлите.

„Това са много важни решения, които не може да взимаме на коляно и на крак в последния час и ден от работната седмица, за това ще отидем с тази нагласа на коалиционен съвет“, заяви Андрей Гюров от ПП.

ГЕРБ обвиниха управляващите в лицемерие, като посочиха, че износът на оръжия от България е скочил три пъти от началото на войната. Според опозицията през трети фирми те стигали до Украйна.

„3-4 дни украинският външен министър Кулеба се върти като сираче в парламента. Депутатите се занимаха с всичко друго, не и с належащото за българите и международното общество. Нещо повече той стоеше в килера в коридора, в кулоара и не приеха нашето искане“, заяви Бойко Борисов.

От „Възраждане“ са против изпращане на военна помощ, а ДПС запазиха мълчание.

Във „Фейсбук“ премиерът Кирил Петков каза, че ще търси диалог между БСП и „Демократична България“.

"Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила", заяви той.

Министър-председателят призова за единство, защото в момента има един български кораб в руски ръце и един български кораб – в украински и трябва да се проведе успешна спасителна операция.

Снимка: bTV

Премиерът Кирил Петков отчете и какво е направила страната ни за Украйна от началото на войната. България е помогнала на над 90 000 украински жени и деца, оказваме хуманитарна помощ, правителството ни е изпратило всички количества каски и жилетки за защита на украинското население и България е силен глас за Украйна в Брюксел, и в Международния наказателен съд в Хага.