Близо 1000 служители на Световната банка се събраха в петък в края на работния ден в централното фоайе на централата на банката във Вашингтон, за да изпратят Кристалина Георгиева, която поема поста на управляващ директор на МВФ.

Българката през последните три години беше Главен изпълнителен директор на Световната банка, а тази година за няколко месеца оглави най-голямата международна финансова институция като временен президент.

Новоизбраният президент на Световната банка Дейвид Малпас беше подготвил изненада за Кристалина, която се обърна към служителите с емоционaлно изказване. Изненадата включваше изпълнение на народни танци, а в последствие самата Кристалина поведе хорото, на което се включиха както работещите в банката българи, така и много други служители.

В изпращането на Кристалина задочно се включиха множество световни лидери, които във видеобръщение й пожелаха успех. Сред тях бяха бившите президенти на Световната банка Пол Уолфънсън и Робърт Зелик, бившият председател на ООН Бан Ки Мун, бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозо, както и Мелинда Гейтс и Кристин Лагард.