Над хиляда служители на Световната банка изпратиха доскорошния си шеф Кристалина Георгиева, която поема управлението на Международния валутен фонд. 

На емоционалното сбогуване присъстваха бившия председател на Еврокомисията Жозе Барозу и бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун.

Георгиева благодари във емоционално видеоизявление и за подкрепата на България.

„За мен е изключителна чест, че бях избрана за следващия директор на международния валутен фонд. Аз съм първият човек от развиваща се пазарна икономика, който ще ръководи фонда”, споделя в специално обръщение Кристалина Георгиева.

„Трябва да си призная, че предизвикателствата, с които ние сме се сблъсквали като нация и държава много ми помогнаха да се подготвя за този пост”, разкрива новият директор на Международния валутен фонд.

„Гордея се със силната подкрепа на нашата страна и на страните от нашия регион, както и на останалите развиващи се и развити икономики. Тази подкрепа се държи на моя опит през годините, включително на това, което научих по времето на големия икономически преход на нашата страна”, казва Георгиева.

Снимка: Кристалина Георгиева

В своето обръщение тя разкрива и своите планове и приоритети начело на МВФ:

„Стъпвам в длъжност, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът  ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи”.

„В дългосрочен план имаме голяма благородна цел – да помогнем на страните да изградят по силни икономики и да помогнат на хората да изградят живота си”.  

„Това е изключителен момент за мен, но то е чест за целия ни народ, аз се гордея, че съм българка”, казва Кристалина Георгиева.