Светослав Иванов е роден на 30 ноември 1983 г. в София. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност журналистика. Специализирал е в ООН в Ню Йорк и Женева през 2012 г. През 2018 г. завършва специализирана програма по Negotiation Mastery (Майсторство в преговорите) в Harvard Business School.

Като журналист е отразявал повечето горещи точки в Близкия изток и Северна Африка в последното десетилетие, автор е на десетки документални филми и две книги – „Там, където загинаха дърветата“ и „Чудовища и будители“. В студиото на предаването „120 минути” по bTV той често среща зрителите със световноизвестни политици, интелектуалци и общественици. Коментарите, анализите и разговорите му живеят дълго в социалните мрежи след излъчването им в неделния ефир. И така вече 9 сезона.

Снимка: bTV

Иванов е трикратно обявяван за „Репортер на годината” на bTV, носител на приза „Робер Шуман” за телевизия на ЕК, носител на „Златно перо” за цялостен принос към журналистиката на СБЖ и на наградите „Димитър Цонев” и „Даниела Сеизова”.

В първата история журналистът разказва за раждането на дъщеричката му, съвпаднало и с първия епизод на "120 минути":

Ражда се дете… и предаване

„19 октомври 2013-а е най-щастливият ден в моя живот. Тогава, малко преди изгрев слънце Вяра роди нашата дъщеря Йоанна. Спомням си как стоях, облечен с медицинска престилка, пред стъклото и я гледах в малкото легло, а светът се будеше за новия ден. Дъщеря ни имаше много коса. И големи черни очи. Точно в 8:30 трябваше да отида в телевизията, за да участвам в „Тази събота”, където да обявим какво ще има в първото издание на новото предаване на bTV  – „120 минути”.

Това беше и първият ефир на Антон Хекимян като водещ на сутрешния блок, сега директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в телевизията. Денят на дебютите. И на новия живот. Вълнувах се толкова много, че забравих да сваля медицинската престилка и калцуните, с които директно пристигнах в студиото, а Антон започна да ми се смее.

След това започнаха да валят поздравленията – десетки приятели и познати ми се обадиха по телефона, за миг не можех да се концентрирам върху предстоящото предаване. Толкова емоционално беше. Спомням си ясно, че 30 минути преди ефир рязко адреналинът ми се срина. Седях на стола и очите ми се затваряха. Тогава продуцентът Ралина Тропанкева, с която стартирахме „120 минути“, усети накъде отиват нещата и започна да ме изпитва на таблицата за умножение. В минутите преди първото ми предаване смятах колко е 7 по 8, делях 36 на 6. Добре, че нямаше дроби. Беше вълшебно и мина като сън. Никога няма да забравя този ден.

Вижте и останалите три вълнуващи истории на Светослав Иванова – за „ареста“ му в Конго,  за селфито му с генералния секретар на НАТО и за кой е Меси… от Кабул четете на сайта на в-к „Сега“.