Студентските бригади в САЩ за момента не са отменени, а само отложени. От програмата годишно се възползват между 6 и 7 хиляди студенти.

Миналата седмица журналисти питаха генерал Венцислав Мутафчийски дали ще е възможно студентите да заминат на ежегодната бригада в САЩ. Той отговори така : 

"Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде."

Отговорът провокира спорна дискусия за студентския обмен.

Денис Кирилов е един от тези, които все още се готвят да пътуват през май. 

"Към момента за трите си години в Америка съм бил главно в ресторантьорския бизнес и съм се връщал някой път с 10 хиляди долара, някой път с малко повече ", споделя той и допълва, че разчита сериозно на парите, които би спечелил, за да си плати таксите в в университета. 

Според Aсоциацията на агенциите за международен обем бригади все пак ще има. По техни изчисления държавата би загубила близо 100 милиона лева, ако студентската работа в САЩ бъде отменена.

"Точно тези средства са изключително необходими за малкия и среден бизнес, който в момента страда, тъй като студентите са естествените ползватели на заведенията за бързо хранене, фитнес центрове фризьорски салони, кафенета", коментира председателят на асоциацията Светлан Данев. 

Преподаватели от Американския университет в Благоевград коментират, че отмяна на бригадата би била пагубна за студентите. Според тях, освен парите, които изкарват по време на бригадата, студентите се връщат и с още много плюсове - като развитие на личността и уменията. Ако не заминат на бригата, много от тях ще са принудени да изтеглят кредит. 

Все още обаче не е ясно дали програмата ще бъде отложена само с 13 дни. За момента европейски граждани не се допускат в Съединените щати.

"Визовите интервюта са спрени. Предполага се, че няма да ги има до средата на май. Със сигурност напрежението е голямо.", споделя Денис. 

От външното министерство за момента отказват коментар по темата. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 885 694 45 373 399 013 3 375 726
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 885 694 45 373 399 013
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer