„На базата на наложената стилистика бих казал: 6000 студенти да се готвят да пътуват до САЩ, тъй като програмата не е отменена. Просто е отложен нейният старт с 13 дни, което прави възможно тяхното пътуване от 14 май“. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.

Коментарът му е в отговор на реплика на председателя на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски: „Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде“ в отговор на журналистически въпрос за възможността през май хиляди студенти да пътуват за бригада в САЩ.

Данев напомни, че програмата се регулира от Държавния департамент, което е правителството на Съединените щати. Ние нямаме притеснения, защото оттам няма отказ, уточни той.

По думите му всички проучвания показват, че пикът ще премине в края на април и началото на май.

„Очакваме един много силен и успешен сезон. Работодателите очакват с нетърпение студентите. Ние сме в непрекъснат контакт с тях и те казват, че няма проблем със сезона за момента. Студентите също са готови да заминат“, коментира още представителят на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.

Вижте повече във видеото!