Навършиха се 15 години от създаването на Студентски клуб на политолога към Софийския университет. Събитието се проведе на 28 май в Аулата на университета. Присъстваха представители на академичната общност, партньорските организации на клуба и администрацията на университета и факултета, както и няколко поколения студенти и членове на СКП.

Бе направена равносметка на изминалите 15 години с припомняне на най-важните моменти от развитието на клуба до днес.

Водещ на събитието беше бившият председател на СКП Атанас Радев, който е студент в магистърската програма на СУ „Политически мениджмънт и консултиране“.

На своята приветствена реч ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков каза, че клубът на политолога е доказателство, че студентите ни са будни.

„Това са търсещи млади хора, които не спират да се самоусъвършенстват, да любопитстват, да съпоставят различните гледни точки. Това ги изгражда като бъдещи активни граждани, като хора, на които всички ние разчитаме, че ще работят за по-добър живот в България. Със събитията, които организират, показват, че са овладели наученото в аудиторията“, каза ректорът на СУ.

Проф. Румяна Коларова сподели пред bTV своите впечатления от работата на клуба:

„Той направи няколко знаменателни събития за мен. Първо, много впечатляваща беше една среща с президента Първанов и президента Плевнелиев, която те организираха. Бих казала, че не само Аулата беше пълна, но и двамата президенти и студентите имаха висока степен на удовлетвореност от тази среща. Те съумяват да създават по-естествен и близък контакт между студентите, младите хора и политическите партии като запазват своята независимост и равната дистанция, което е изключително професионално. Много впечатляващи са и дискусиите на клуба. Например една, в която участват Даниел Смилов и Наталия Киселова - дискусия на много академично ниво, а не просто студентска инициатива. Те успяват да постигнат резултати в много направления“.

Снимка: bTV

Тя коментира и развитието на студентите, завършили политология в СУ: „Много са успешни в институции като парламента, Министерството на външните работи и други институции. В медиите определено, в политическите партии също. Имаме студенти, които са били евродепутати, депутати, министри и дипломати също така и хора с академична степен – доценти и доктори. Тяхната реализация не е само в България и не е само в Европа. Разбира се, професионалното им развитие е и въпрос на характер.“

Председателят на Студентския клуб на политолога студентът Ивайло Илиев е главният организатор на събитието.

„Станах председател през 2022 г. през април. Мисля, че успяхме в рамките на изминалите 12 месеца да постигнем дори много повече от това, което очаквахме. Tази ежедневна мотивация те кара да вярваш в екипa все-по силно, че каузата наистина си заслужава“, каза Илиев пред bTV.

Снимка: bTV

За организацията на събитието той допълни: „Събитието премина изключително динамично. Толкова години по-късно ние сме горди, че успяхме да съберем на едно място основатели, бивши и настоящи членове. Като виждаме сега резултатите от нашата работа си даваме сметка, че всъщност наистина историята надскача материалното. Ние се превръщаме в едно семейство всяка изминала година. Защото това е и нещо много ценно за нас - да наследим историята, да надградим с нашите усилия и да предадем едно голямо наследство на поколенията, които идват след нас“.

За бъдещите събития на клуба той допълва:

„Предстоят вътрешни реформи през април. Организацията е учредена на днешния ден  и първият Управителен съвет е избран в средата на месец април. Тоест сега следва да преизберем, да влязат и нови хора в  екипа, които да доразвият с още нови идеи. Ние стартирахме настоящия си мандат с едногодишен план събития, нещо като мандатна програма“.

Снимка: bTV

Председателят на Националния младежки форум Мирослав Цеков също беше гост на събитието. Ето какво коментира той относно кооперацията на двата клуба:  „Нека първо честитят празника на СКП. Бих казал, че през последните години Националният младежки форум и Студентският клуб на политолога работят активно заедно. Най-много се гордеем със събитиeто „Лигата на младите гласоподаватели“. Реализираме я вече две години преди парламентарните избори, посветена на това младите хора да взимат информиран избор, когато гласуват и да насърчим избирателната активност изцяло.“

Сред гостите на събитието бяха  и представители на Националния младежки форум.

История на СКП

Студентският клуб на политолога е учреден на 28.03.2008 г. като независимо, непартийно, доброволно сдружение на студенти в специалност „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Клубът цели да получи експертна квалификация по теми, свързани с изучаваната специалност. Рамките на дейността му включват реализирането на общественополезни проекти и инициативи, научно-образователни и научно-приложни програми, форуми и други формати по проблеми, засягащи политическия аспект. Партнира си и с други университетски сдружения, неправителствени организации и институции.

Автор: стажант-репортер Звезделина Калудова