Студенти създадоха приложение, с което ресурсът на болниците у нас да се разпределя по-ефективно. Програмата ще направи и множеството дарения в битката с COVID-19 още по-ценни.

IT специалистите Явор и Димитър, които са на 22 г. и 23 г.,  разработват платформата „Хоспиталджен“, която може да следи какво има и какво няма в болниците.

„Такъв тип система в момента липса. Не е синхронизирано и хората не знаят реално какви са необходимостите на този етап“, заяви младият разработчик Явор Царски.

Благодарение на онлайн конферентна връзка приятелите работят по сайта – всеки от дома си. Само с няколко клика в приложението им ще се знае колко респиратори, маски и легла има. Сега инвентаризацията била бавна.

„Сестрата отива с една бланка и показва в склада от какво има нужда, човекът в склада трябва да прецени има ли това налично,  да провери, да се запише, да пусне поръчката, да следи. Кризисният щаб е имал изключително сложна задача за това да събере информация, която никога досега не е събирана на куп“, добави IT специалистът Димитър Димитров.

Студентите искат да се свържат с генерал майор Венцислав Мутафчийски, за да направят сайта си още по-функционален. И са готови да го поддържат, ако властите го припознаят.