Студ, сняг и виелици създадоха проблеми на много места в страната. Поетапно бяха затваряни пътища заради почистването на снега. Снеговалежите спряха, но от АПИ предупреждават всички шофьори да бъдат внимателни и да се съобразяват с ограниченията.

Евакуация на закъсали в преспите хора, затворени пътища и селища без ток – това причини зимната буря на Северозапад. През нощта стихията навява пътя между Вълчедръм и Септемврийци и го прави непроходим.

Снимка: btvnovinite.bg

В преспите затъват десетки, сред тях – болни на диализа. В акцията по спасяването им се включва специализирана техника на „Гражданска защита” със спасител и доброволци от Вълчедръм.

Заради снегонавявания автомобили блокираха и на пътя между Монтана и Лом, който остана затворен до сутринта. Повреди в далекопроводи пък оставиха и селища без ток. До края на деня проблемите бяха отстранени.

Лошото време предизвика проблеми и на други места. Малко сняг, но много вятър превърнаха южната страна в критична точка на прохода „Шипка” в сутрешните часове. Заради намалена видимост в резултат на силните снегонавявания лек автомобил осъмна в канавка. Проходът е заснежен, но проходим.

Снимка: btvnovinite.bg

От 5 до 10 см нова снежна покривка натрупа по високите части на Родопите. Това доведе до частични ограничения за тежки коли и теглене на ремаркета през проходите „Превала” и „Печинско”. Пътноподдържащите фирми бяха в пълна мобилизация. Затворени пътища на територията на Смолянска област няма.

В неделя съществени валежи не се очакват и вятърът ще отслабне. Предупрежденията за студено време обаче остават. В 8 области от Северна България, както и в районите на София, Перник и Кюстендил, температурите ще са отрицателни през целия ден.

Снимка: btvnovinite.bg