До 17 март остава въведеният временен граничен контрол на границата с Чехия и австрийската провинция Тирол, квалифицирани като „области с вирусни мутации“. Това означава временна забрана за превоз на пътници и препоръка за преустановяване на пътуванията от тези страни.

Това припомнят от българското МВнР във връзка със сигнали за спирани при влизане в Германия от Чехия български граждани, пътуващи с обществен транспорт.

По информация на посолството ни в Берлин и при един нередовен пътник превозното средство се връща обратно, като не се допускат туристи или чуждестранни граждани без основателна причина.

Изключенията от забраната за влизане в Германия през територията на Чехия и Тирол се допуска само за:

- германски граждани и граждани на трети страни, които са членове на тесния кръг на семейството на германски гражданин/съпруг, партньор, непълнолетни деца и техните родители/;

- граждани с местоживеене или постоянно пребиваване в Германия;

- транспортен персонал;

- персонал в сферата на здравеопазването - лекари, медицински сестри и друг медицински персонал;

- граждани, които пътуват за Германия по неотложни хуманитарна причини, както и граждани, които работят за Международната организация по атомна енергия и ООН.

Изключенията са валидни и за погранични работници от професии, абсолютно необходими за поддържане на дейността на предприятия в провинциите Саксония и Бавария.

В тези случаи за влизането на територията на Германия  е необходима задължителна предварителна дигитална регистрация на www.einreiseanmeldung.de или съответно на хартиен носител. Изисква се е и отрицателен тест за коронавирус, не по-стар от 48 часа, като гражданите се карантинират за период от 10 дни.

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване, ако то не е неотложно, както и да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.