Двама пациенти в Плевен и двама в Габрово са случаите на коронавирус в България, които са вече окончателно потвърдени. Изследват се стотици лица, които са били в контакт с тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Първите двама регистрирани приносители на заразата - мъж на 27 години от Плевен и жена на 75 години от Габрово не са били сред пациентите будещи съмнение, защото не са пътували в чужбина. Затова властите търсят нулевия пациент,  човека от когото е пренесена заразата, но експертите казват, че установяването му може да се окаже невъзможно.

Премиерът изрази съмнение, че това се е случило може би през Гърция.

Още два случая се оказаха положителни в нощта на събота срещу неделя - на медицинско лице от Габрово и на възрастен пациент от Плевен.

Щабът предлага задължително да се забранят всички мероприятия на закрито. Досега мярката беше пожелателна.

Снимка: btvnovinite.bg

С пациентите в Габрово са били в контакт около 140 души и те вече се изследват. Неизвестен е броят на контактните със заразените в Плевен.

Тази неделя бяха въведени безпрецедентни ограничителни мерки - в Плевен и Габрово се затварят училища, градини, ясли, университети, кина, дори фитнес зали.

През изминалата нощ са тествани повторно двамата пациенти в Габрово и Плевен. Издирват над 70 души, с които те са контактували. Пациент на 61-години от болницата в Габрово и медицинска сестра от  Плевен също са с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

„Микробът е нов, мутирал. Тестовете са много специфични, но тяхното лабораторно верифициране изисква квалификация и време“, обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Снимка: btvnovinite.bg

Властите разширяват кръга на контактните лица, за да разберат кой е нулевият пациент. „И откъде идва заразата. Това не винаги е възможно“, казва доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Изключително предизвикателство е да се установи нулевият пациент. Моля за разбиране в тази област!“, допълни генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски от Националния оперативен щаб.

Болниците в Габрово и Плевен ще оперират само спешни пациенти със сърдечно-съдови, неврологични или хирургични проблеми. Откритите пациенти вече оздравяват

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма паника сред персонала, няма абдикация в изпълнение на служебните задължения. Ние очаквахме проявата на такъв висок морал в лекарското и сестринското съсловие“, съобщи Мутафчийски.

Полицаи ще пазят болниците под карантина. Премиерът заяви, че те са там, за да обясняват.

„Двама души! Възможно най-вежливите! Не да се репчат и да бутат хората“, определи министър-председател Бойко Борисов.

Правителството няма да поставя под карантина цели градове. Но за Габрово и Плевен съветът е хората да не ги напускат и посещават без причина.

„Ами банкетите за 8 март какво са! Като почнат да танцуват Надали от 2 метра ще танцуват. Ако искаме да дадем личен пример, всеки един от нас да покаже как се спазва! + 01:16:55 Стоиш на 3 метра от мен и с маска!“, каза Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

Кабинетът забрани износа на санитарни материали, а МВР и ДАНС ще следят за спекула. Договорили сме 50 хиляди маски и още толкова защитни облекла от Турция.

Започваме производство за многократна употреба. Това стана ясно след среща на текстилната индустрия, кризисния щаб и премиера.   

„Тази за многократна употреба, тя се пере, има клапен респиратор. От утре започваме да я произвеждаме, въпрос е на няколко дни  да бъде подсигурено в страната“, обясни производителят Бисер Шарков.

Снимка: btvnovinite.bg

Медицински консумативи има за месец. 111 хиляди предпазни облекла са нужни за медиците, служители на социалните и гранична полиция.

Двамата заразени, установени тази нощ, са без особена клиника и нямат никакви оплаквания, разказа в ефира на bTV доц. Ангел Кунчев. От редовния брифинг на оперативния щаб този следобед стана ясно, че няма нови положителни проби, но не всички резултати са готови.

Освен забраната в цялата страна за посещение на спортни и събития на закрито като кино, театър и концерти, образователното министерство отмени олимпиадите, училищните събития и пътувания. Софийският университет затваря врати до 15 март.

В Габрово и Плевен децата няма да ходят на училище, детска ясла и градина до второ нареждане. В останалата част на страната учениците са в грипна ваканция до сряда.

В болниците са забранени свижданията още откакто у нас беше обявена епидемия заради грипа от щам Б. А от днес забраната е и за социални домове и за възрастни.