Строга регулация на дроновете и тяхната употреба подготвя Европейската комисия от догодина. Причината е сигурността на хората и останалите въздухоплавателни средства при нарастващата употреба на безпилотните машини.

Новият европейски регламент изисква регистрация на дроновете и техните пилоти и спазване на единни правила за безопасност.

От догодина ще има общ регистър на дроновете, пилотите и параметри за ненарушаване на въздушни пространства.

Инциденти между дронове и въздухоплавателни средства в България не са регистрирани, каза Георги Пеев, директор на РВД.

РВД подготвят упражнения за ръководителите на полети при ситуации с дронове.

"Всеки дрон с тегло повече от 900 грама и скорост повече от 65 км в час ще бъде задължителен за регистрация и индентификация. Идва от изследванията, които са направени, че кинетичната енергия при удар на човек с дрон ще запази неговия живот. Оттам идва определянето на тези стандарти", допълни Георги Пеев.

Павел Баев от 4 години снима с дрон и подкрепя въвеждането на правилата.

"Трябва да се спазват правилата да не се лети над хора, стадиони, защото това нещо, ако падне, може да убие човек”, каза той.

За снимки с дрон трябва да се подава заявка във въздухоплавателната администрация. Процедурата обаче не се спазва от всички.

Глобите достигат 10 хиляди лева.

Според изчисленията на европейскита комисия до 2050 г. производството на дронове може да достигне до 150 хиляди заети в Европейския съюз с тази индустрия.