Болнични бавят делото за събарянето на прочулата се сграда без строителни книжа до язовир Искър. Това каза за bTV главният архитект на София, който издаде заповедта за премахването на сградата, построена от фирма на бизнесмена Румен Гайтански. След серия репортажи на bTV обаче събарят другата по-малка постройка в имота. Решението е потвърдено от съда. 

Сградата е без строителни книжа
Снимка: bTV

Пред съда фирмата строител твърди, че сградите не са нов строеж, а ремонт на стари постройки и обжалва събарянето им. В разследване на bTV преди две години показахме архивни сателитни снимки - на мястото на голямата сграда се вижда гола ливада. Те са част от доказателствата за заповедта на главния архитект за събаряне. На база снимки съдът е потвърдил премахването на по-малката сграда в района - работилница.

Сателитна снимка на мястото
Снимка: bTV

Сателитна снимка на мястото
Снимка: bTV

„Изцяло нова сграда с нова метална конструкция, с нови стени. В тази връзка е безспорно налице незаконен строеж, който следва да бъде премахнат“, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Румен Гайтански
Снимка: bTV

Работилницата трябва да бъде съборена до две седмици от фирмата строител. За bTV оттам заявиха, че досега винаги са се съобразявали със закона.

„Ако не са налице други пречки или причини от обективно естество, дружеството ще изпълни своите задължения“, казаха от фирмата.

Болнични бавят делото за събарянето на сградата
Снимка: bTV

По другото дело за голямата сграда обаче решението на съда е различно. На първа инстанция архивните снимки не са приети като доказателства.

„Съдийката преценява, че това е авариен ремонт. Другото странно нещо е, че същата съдийка е преценила, че аз нямам право на жалба, при условия, че аз съм издател на акта, защото видите ли, не съм заинтересовано лице. Смело мога да кажа, че делото се шиканира“, каза архитект Здравков.

Болнични бавят делото за събарянето на сградата
Снимка: bTV

След нова жалба на главния архитект делото стига до върховния съд, но се бави заради болнични на отсрещната страна. Скандалът около сградите в държавното ловно стопанство - Искър тръгна след сигнал на тогавашния общински съветник Владислав Панев, който ги засне с дрон.

„Очакваме ново насрочване във Върховния административен съд. Надявам се на бърз резултат, защото това е най-важно за битката за това всички хора в държавата да бъдат равни пред закона“, каза Владислав Панев.