Скандалът в здравната каса днес доведе до две оставки. Парламентарната група на ГЕРБ реши да приеме оставката на управителя на касата Нели Нешева. Няколко часа по-рано премиерът освободи от поста и заместник-здравния министър Гергана Павлова.

Нешева подаде молба за освобождаване след скандала с бонусите, раздавани във ведомството. Нешева призна, че е взела 12 хиляди лева бонус за 2011 година. Появи се и версия за режисиран скандал, заради корпоративни интереси. Това пък струва оставката на Гергана Павлова. За нея се появиха съмнения, че лобира за определена фармацевтична фирма, тъй като е била неин служите.

"Прозрачност в здравната система"

Така премиерът и депутатите аргументираха решенията си за двете оставки. Според Бойко Борисов, зам.-здравният министър Гергана Павлова е трябвало да обясни публично на обществото как се определят цените на лекарствата у нас.

„И в един момент аз слушам, чета и виждам , че хората се тревожат, не са съгласни, това ги ядосва. И нищо друго не мога да взема като решение, освен незабавно да я освободя и да взема хора, които да излязат и публично, ясно, точно да покажат как става ценообразуването на лекарствата и всяко едно лекарство как може да поевтинее, не само да поскъпне. Ще сменям, докато намерим добрите хора”, коментира Бойко Борисов.

Преди заседанието на парламентарната група здравният министър също застана зад мотива "прозрачност".

„Оттук насетне най-доброто, което може да се направи е един одит на лекарствата и цените им и то не от хора, които са директно свързани, нито от министерството, за да няма никакви съмнения. Утре ще го споделя с колегите в МС”, коментира здравният министър д-р Стефан Константинов.

Въпреки много писма в подкрепа на управителя на здравната каса, депутатите от управляващата партия единодушно са приели оставката на Нели Нешева, но дават висока оценка на дейността й досега.

„Това е нейна воля, а това е и в резултат на създалото се напрежение в обществото, което е чувствително, особено в криза, на раздаване на допълнителни стимули и тя това посочва - че не иска да се използва за политически и корпоративни цели, каквито явно има”, каза шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

От групата предлагат на премиера да разгледа кадровия потенциал в здравеопазването и да направи необходимото да не остава съмнение, че от страна на ГЕРБ защита на корпоративни интереси.

„Очакваме осветляване на кадрите в това министерство и ако има някъде хора, които не си стоят на мястото, мисля, че премиерът ще ги отстрани”, каза Велчев.

Нели Нешева днес е дарила взетия бонус на Сдружение "Деца и юноши". Парите ще бъдат за Центъра за работа с деца на улицата и ще бъдат похарчени за храна и облекло от първа необходимост, медицински услуги, образователна и спортна дейност.

Какво следва след рокадите?

Не се изключено да настъпи и хаос в здравната система. Според процедурата, до месец парламентът трябва да избере нов управител на касата. Управляващите казаха, че до момента имена не са обсъждани.

Тази седмица в програмата на Народното събрание е предвидено гласуване на оставката на Нешева, депутатите трябва да делегират правата на подуправителя на касата. Досегашният зам.-министър Гергана Павлова изпълняваше и ролята на председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Напрежение се появи сред директорите на областните и на университетските болници. Те са притеснени, че евентуална смяна на управителя на НЗОК ще забави одобрението на бюджетите им за тази година и сключването на договорите, а това ще се отрази на лечението на пациентите.

Следващата седмица се очаква да започне и процедурата за договорите за лекарства, които НЗОК плаща.

БСП също коментира рокадите във властта. Според лидера на социалистите Сергей Станишев, проблемите на ГЕРБ с управлението на държавата се дължат на лошата им кадрова политика. Уволненията от днес пък пък били "замитане на следите".