Студена зима без ръкавици кара Сергей Станишев. Лидерът на БСП се преместил през май от едно жилище в друго под наем и голяма част от багажа му все още бил в кашони. „Цяла зима ходя без ръкавици, защото не мога да си ги намеря”, заяви той като коментар по темата за „размяната на ръкавици” с президента Георги Първанов.

И допълни, че няма намерение да влиза в сблъсък с него, тъй като това би било вредно за партията: "Който стартира подобни битки, прокарва разделителни линии и ефективно работи за Бойко Борисов".

Отношенията между двамата се доразклатиха покрай пленума на партията. Първанов се оказа без покана и не се появи на събитието, а Станишев обясни, че бившите председатели на БСП по право са делегати на Конгреса.

На червения семинар в Хисаря лидерът на социалистите причисли Първанов към най-успешните политици в БСП: „Ввинаги съм се отнасял с голямо уважение към неговите постижения и към възможната негова роля като част от БСП, след като е взел решение да се върне в партията”.

По думите му всяка идея как да се победи ГЕРБ е добре дошла сред редиците на социалистите.

Нов вот на недоверие - Цветанов на мушка

Сред оръжията за постигане на тази цел вероятно е поредният вот, който подготвят червените. Под директния им обстрел се очаква да попадне вътрешният министър Цветан Цветанов, към когото имало най-много основания за критики, според Станишев.

Той определи политиката на вицепремиера като „неуспех и системна злоупотреба с власт”. Червеният лидер избори и поредица от провалите на Цветанов под общия термин „24 карата Цветановщина”. Сред тях открои „безобразията по изборите”, „несправянето с контрабандата”, „провала с Шенген”, „негативния доклад на ЕК”, „опитите да бъде подчинена съдебната власт”, „бедствията, които взеха жертви”.

Всички за един срещу "авторитарния" Борисов

По тези точки левицата ще разговаря и с останалата част от опозицията, за да потърси взаимодействие срещу „авторитарния начин на управление на Бойко Борисов”. Ще поискат и изслушване на финансовия министър Симеон Дянков за бонусите в администрацията и агенциите.

Станишев коментира и освобождаването на директора на "Напоителни системи" Георги Харизанов като "замитане на следите". Според него ГЕРБ покриват основния проблем, че Харизанов няма квалификация и право да заема съответната длъжност.