Стотици родители губят право да ползват облекчения за деца, ако имат неплатени стари данъци, такси или глоби дори за 5 лева.

А данъкоплатците, които искат да ползват отстъпки за подаване на декларациите си по електронен път, трябва да платят по-рано.

Досега, за да се ползват 5-процентната отстъпка, онези, които имат да доплащат,  трябваше да се издължат до 31 март. Догодина дължимото трябва да се внесе 2 месеца по-рано – до края на януари.

Снимка: Нели Колева

Това, което родителите, ползващи данъчни облекчения, трябва да знаят е, че ако имат дори 1-2 лева стари задължения, губят цялата си отстъпка.

Снимка: Нели Колева
Парадоксът е, че за старите си дългове може да не знаете.

Хората на трудов договор ползват облекчение за дете през работодателите, а те не следят задълженията на подчинените си. В семейството на Пенка Кабакчиева, отстъпката за 16-годишното им дете от години ползва съпругът. Библиотекарката не изключва отнякъде да се появи плащане, за което не знаят.

За глоба която отлежава почти две години съобщи зрител на bTV. Актът е от лятото на 2016 г. за 100 лева. Връчват му го преди дни. При това, защото сам  е отишъл в КАТ. Сега въпросът е дали "нарушителят на пътя " не е и данъчен нарушител след като ползва данъчно облекчение за дете.

„Това, което очакваме е лицата да подходят добросъвестно и да си проверят какво към момента трябва да заплатят и нека да бъдат така добри да го заплатят. Ако става въпрос за неща, които не са знаели и не са им известни, според нас, те не бива да губят данъчните си облекчения”, заяви Росен Иванов от НАП.

Трябва да се има предвид обаче, че ако полицията прехвърли същата тази глобата към НАП - там дългът вече ще се вижда дори и да не знаете за него.

При стари задължения се губи правото не само върху детските отстъпки, но и за всички данъчни облекчения.