Стопанинът на бедстващите коне в Осоговската планина Петър Пищалов вече е бил глобяван един път заради нарушения. Той е получавал два пъти субсидия за отглеждане на каракачански коне от Държавен фонд „Земеделие”, научи bTV.

Първият път е през 2013 г. по стара мярка по Програмата за развитие на Селските райони. Тогава той е кандидатствал с 11 животни за субсидия от 200 евро на кон. Две години по-късно е одобрен отново по новата мярка към същата програма. Кандидатства с  55 животни за 143 евро на кон. И двете субсидии се изпълняват в срок от 5 години.

През 2016 г. е проверяван от Фонда, открити са нарушения – разминаване на представените коне от декларираните. Глобен е с 1000 евро. Проверяващите са открили, че има с 4 коня по-малко от декларираното. Ако комплексната проверка на институциите установи нови нередности, стопанинът ще трябва да върне цялата субсидия до момента.

За да получи субсидия от Държавен фонд Земеделие, животновъдът е трябвало да има регистрация за животновъден обект. Той има два такива – в село с. Гърляно и с. Буново в Кюстендилска област, но не и на територията на Осоговската планина.

Десетки коне бяха открити бедстващи в Осоговската планина.

Животните се намират на поляните под връх Руен. От 100-тина коня са оцелели само около 30.

Доброволци и планински спасители успяха да им помогнат отчасти, след като вчера им занесоха храна.

Снимка: btvnovinite.bg

Прокуратурата започна проверка по казуса.