Председателят на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз д-р Асен Меджидиев изпрати отворено писмо във връзка с инцидента в "Пирогов" тази нощ. Двама души загинаха при взрив на инсталация за кислород, но животите на десетки бяха спасени от бързата и професионална реакция на дежурните екипи в болницата, както и на пристигналите спасители.

Публикуваме позицията без редакторска намеса:

Във връзка с пожара от тази нощ в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД, при който загинаха 2 пациенти след инцидент с кислород,  Столична Лекарска Колегия на БЛС поднася своите благодарсности към ръководството и персонала на спешната болница и съболезнования към близките на загиналите.

Съзнавам колко е тежко и отговорно в подобен момент да реагираш бързо и адекватно, за да спасиш всички. Възхищавам се на Вашите алтруизъм и бързина! Благодаря за всичко, което сте направили за пациентите, за персонала и най-вече за мерките, благодарение на които е овладяна ситуацията! Без Вас сега можеше да говорим за ситуация с много по-сериозна тежест. Благодаря на лекари, сестри и санитари от всички дежурни екипи, както и всички, реагирали от домовете си и моментално явили се в "Пирогов", за да помогнат.

Благодаря много и на екипите на пожарна, полиция и гражданска защита за изключително професионалната и навременна реакция по овладяване на пожара и евакуиране на пациентите на клиниката. Благодарности за спешната реакция и личното отзоваване на проф. Мутафчийски, който в 5:15 беше лично в "Пирогов" с готовност за реакция на неговите звена. За пореден път при сериозен инцидент изпъкна професионализма и добрата координация между структурите на здравеопазването, лекарите и екипите на МВР и Пожарна като на място се отзоваха също министрите Кирил Ананиев, Младен Маринов и гл. комисар Николай Николов.

Благодарности и към екипите на ЦСМП-София, за това че веднага след инцидента 5 линейки бяха пред "Пирогов" с готовност да окажат помощ.

Столична Колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница "Пирогов"! Търсете ни. Ние сме насреща.

  • Експлозията в "Пирогов": Двама пациенти загинаха, десетки бяха евакуирани (ОБЗОР)
  • Това остана от взривената стая в "Пирогов" (СНИМКИ)
  • И след взрива, „Пирогов” работи в нормален режим
  • Дончев за визитата в САЩ: Официално посрещане там се прави рядко
  • Томислав Дончев: По-скоро човешка грешка е причината за инцидента с жертви в „Пирогов”
  • Двама мъже са загиналите в „Пирогов”
  • Пожар избухна в „Пирогов“ (ВИДЕО)