Тежко болни пациенти на 55 и 68-годишна възраст са двете жертви на взрива и последвалия пожар в УМБАЛСМ „Пирогов” тази нощ. Това стана ясно на брифинг на властите и ръководството на болницата.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че 32 души са били изведени от Второ вътрешно отделение и животът на нито един от пациентите не е в опасност.

Снимка: БГНЕС

В евакуацията е участвал персоналът на болницата, както и дошлите на място полицаи и пожарникари.

Снимка: bTV

Един пациент и няколко спасители са с леки обгазявания.

В опасност е бил животът на повече от 80 души.

Директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски посочи, че по-възрастният от двамата загинали е бил с белодробна недостатъчност и се е налагало да му се подават големи количества кислород.

Снимка: bTV

Той уточни, че в разрушената стая не е имало газова бутилка, а е функционирала система за подаване на кислород. „Нова е, реновирани са щранговете, те няма как да са стари, постоянно се контролират”, подчерта медикът.

Той не коментира какви може да са причините инсталацията да се взриви.

Той благодари на дежурните си колеги за смелата реакция, както и на пожарникарите и полицията за професионалните действия: „Ако това не се беше случило, щяхме да говорим за национална трагедия”.

Снимка: bTV

Изключва се инцидентът да е в резултат на злонамерено действие, подчерта министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Снимка: БГНЕС

Ще се направи инспекция на сградата, за да се установи дали взривът (съборил и стена вътре в отделението) не застрашава нейната безопасност.

„Пирогов” открива гореща линия САМО за близки на пациенти от Второ вътрешно отделение: 02/91-54-540