В Централна Северна България от сутринта температурите са над 30 градуса. Следобед се очаква живакът да достигне 41 градуса.

И в южната половина на страната температурите ще бъдат високи, затова важи червен код - най-сериозният за много опасни горещини.

Във връзка с прогнозата за много горещото време днес и утре – 2 и 3 август Столичната община организира раздаване на безплатна минерална вода на три пункта.

Пунктове са от 13 ч. на Орлов мост при езерото Ариана, на площадното пространство при храма "Света Неделя" и в градинката на НДК. Водата ще се предоставя до изчерпване на наличните количества от Столична община чрез дирекция "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" и "Аварийна помощ и превенция".

Предвидено е следобед да се извършва оросяване на столични улици и булеварди. Целта е намаляване на прекомерното затопляне на въздуха и на пътната инфраструктура.

Подобна инициатива ще има и в Ловеч, където от 11:30 ч. служители на Домашния социален патронаж към общината ще раздават бутилки с минерална вода на специален пункт на площад "Екзарх Йосиф Първи" срещу сградата на кметството в града.