Столичани подадоха жалби в столичната община за запазване на Централната минерална баня.

Общината иска да превърне част от сградата в зали за провеждане на събития. Протестиращите искат да се запази старата функция на сградата и да бъде баня. От общината са категорични, че няма техническа възможност на това място да има баня.

Построена преди повече от век, Централната минерална баня се ползва от стотици софиянци. И така до края на 1986-а. Когато затваря окончателно. Днес е паметник на културата. А част от сградата се възражда като музей на София.

„Минералните води са символът на София. Те са в нашия герб! Това е най-логичното решение. Има дебит, има възможности”, каза Борис Бонев от „Спаси София”.

По проект другата част трябва да бъде превърната в СПА комплекс. Инвестититор обаче няма. Така тя продължава да тъне в разруха и до днес. 

Ако залите не се укрепят час по-скоро, рискът за сградата е голям – казват от Столична община. Затова предлагат вместо баня, да се превърне в зала.
На тази идея гражданите отговориха с масови жалби.  

От общината  са категорични: вече не може на това място да има баня. Причината - след земетресението 2012-а водата рязко е намаляла

„Няма достатъчно вода, което е най-големият проблем, за да се захранят тези три басейна в Северното крило, ние реално ще трябва да спрем чешмите или много сериозно да ограничим на практика до минимум някакъв вид безплатно използване”, поясни зам.-кметът Тодор Чобанов.

Експерти контрират, че минералната вода е достатъчно.

"Този извор е хилядолетен извор. Като хидроложки феномен се характеризира с един устойчив дебит във времето. 8 литра в секунда - това е представете си 12 000 човека всеки ден да пълнят по 5 туби всеки ден. Тоест има достатъчно вода и за едните и за другите", каза проф. Д-р инж. Павел Пенчев - Българска асоциация на подземните води. 

А софиянци остават в протестна готовност.