Хидролозите не приемат твърденията на общината, че дебитът на водата от каптажа София-център до Централна минерална баня е намалял, каза проф. Павел Пенчев във връзка с намерението на общината да създаде културен вместо спа център в сградата. Според него е малко вероятно дебитът на минералната вода да е намалял заради земетресението в Перник през 2012 г., както заяви зам.-кметът Тодор Чобанов.

„Активните строителни дейности в зоната на самия извор са причина за намаляване на дебита на водата. Каптажът на извора се намира само на 30 м от метрото”, обясни проф. Павел Пенчев в предаването „Лице в лице" по bTV.

Той обясни още, че 16-17 литра в секунда е устойчивият дебит, но той е намалял до 12 литра в секунда. „Вода има – и за гражданите , и за банята. За балнеологичен център са достатъчно не повече от 3-4 литра в секунда при правилно ползване на минералната вода”, смята експертът.  

Антоанета Салфидж от сдружение „Термално – Нормално“ заяви, че те желаят банята да стане спа или балнео център, за да могат гражданите да се възползват от минералната вода.

От общината казват, че два пъти са се опитали да дадат на концесия банята, но няма желаещи кандидати. Според икономиста Иво Анев причината за това е, че няма добър пример, защото никой няма да инвестира без да знае дали ще има хора и съответно приходи. По думите му дори при този дебит в момента съвсем спокойно около 1200 души на ден могат да ползват минералните води.

Антоанета Салфидж заяви, че общината се опитва да прехвърли топката на концесионерите, а не се опитва да се погрижи качествено за най – големия минерален извор в София. Според Антоанета Салфидж в момента столична община е намерила европейска програма, според която банята може да получи финансиране  да се превърне в спа център, вместо да се превръща в център за събития или музей, каза тя. По думите й има много хидролози, които могат да подкрепят тезата със солидни аргументи.

Иво Анев посочи, че дебитът на водата в Централната баня на София е по-голям отколкото в Баден Баден.