Считам, че през отоплителния сезон допълнително трябва да се търсят количества за нагнетяването в газохранилището „Чирен“. Това каза пред bTV депутатът от БСП и бивш икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев. 

Трябва да гарантираме отоплителния сезон и не трябва да си чупим икономиката, добави той. 

„В крайна сметка, ако всички държави в Европейския действаха по един и същ начин, тогава разбира се, че не трябваше да се променя мнението. Но когато виждаме, че едва ли не държавите сами търсят решения и намират съответното решение с руската страна, която разбира се е огромен монополист, то тогава ние трябва да мислим и за българската икономика. Самият бизнес желае наистина да има дългосрочни договори, да има яснота какво ще се случи през следващите години, защото засега ние знаем единствено и само два танкера“, заяви Стойнев. 

Когато има санкция, е съвсем нормално да има и контрасанкции, каза той. 

„Когато Москва направи тези контрасанкции, нормално е в Европейския съюз всички държави-членки да имат единна позиция. За съжаление, се оказа, че не всички държави-членки имат единна позиция. За едни държави – природният газ бе спрян, за други държави, намериха някаква вратичка и тук вече си задаваме въпроса дали България не трябва да промени своята позиция. Защото аз лично, в качеството ми на бивш енергиен министър съм притеснен дали ще има достатъчно природен газ за нагнетяване в газохранилището в Чирен, а тази газ ние ще ползваме за отоплителния сезон през зимата. 

Да, хубаво е да има втечен газ, нека да видим първо с кого е подписан, какви ще са количествата, на каква цена, но разбира се, че е много по голяма сигурността, когато газът идва директно през тръба, отколкото чрез танкери“, заяви Драгомир Стойнев. 

Защо за едни може, за други не може трябва да отговорят от Брюксел защо се получи така, допълни той. 

„Ние твърдо отказахме. Други държави се съгласиха да откриват две сметки. Самото превалутиране не става през руската централна банка, защото тя е в списъка със санкции, а става през руската стокова борса. Тоест винаги се намират вратички. В крайна сметка Германия, 53% от газа, който е необходим за нейната икономика, идва от Русия и тя не може да си позволи такова спиране. Докато за България знаете, че имаме 1 милиард по подписани с Азербайджан и засега намерението на правителството останалите количества да ни бъдат доставени чрез танкери“, отбеляза Стойнев.

Целия разговор вижте във видеото.