Продължение по казуса "Пирогов" след твърденията на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, че е бил един от фиктивните пациенти там. За bTV той заяви, че ще отговори на всички въпроси и ще покаже документи.  

От спешната болница разпространиха днес нова позиция до медиите. По темата се включи и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Стойчо Кацаров не е бил на безплатен контролен преглед през януари, защото такъв не му се полага, твърдят от „Пирогов“.

„Той е бил изписан след болничното лечение на тежък COVID-19 на 12 декември 2020 г. По правило срокът за безплатни изследвания и контролни консултации със специалист е един месец“, посочват от болницата.

Според лечебното заведение Кацаров е приет, за да не плаща за изследванията си.

Преди дни пред bTV служебният министър заяви, че е бил един от фиктивните пациенти, чрез които е източвана Здравната каса:

„Аз не съм лежал в болницата с чернодробна цироза. Не съм лежал във времето, което е посочено. Имам копие на цялата история на заболяването. На мен не са ми правени тези изследвания, които са описани тук“.

В спора днес се включиха бившият здравен министър и пенсионираният директор на центъра по заразни болести.

„Първата лъжа е, че е отишъл на контролен преглед, втората лъжа, че не е знаел, че ще бъде хоспитализиран, пак задавам въпроса - подписвал ли е документи за приемане в болница, подписвал ли е информирано съгласие, знае ли, че е дал личната си карта и с нея сам се е чекирал, че постъпва в лечебното заведение“, каза проф. Костадин Ангелов.

„Един от проправящите пътечковата медицина, г-н Кацаров, не знае какво е диагноза и какво е име на клинична пътека. Той, който казва, че е юрист с голяма експертиза, бърка понятията и да ви кажа, че като човек и като лекар не мога да не се възмутя от това“, заяви проф Тодор Кантарджиев, бивш директор на НЦЗПБ.

Протестът на медиците от „Пирогов“ продължава в понеделник.