„Имам епикриза от „Пирогов“ за тежка декомпенсирана чернодробна цироза. Никога не съм имал чернодробно заболяване“. Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ служебният здравен министър Стойчо Кацаров по повод отстраняването на директора на „Пирогов“ Асен Балтов след доклад на НЗОК за нарушения в лечебното заведение.

Кацаров е лежал в болницата с COVID-19 ноември миналата година, а фалшивата епикриза е от януари тази година. Той показа и документа.

По-рано днес здравното министерство публикува целия протокол на Здравната каса.

От него става ясно, че Касата е установила отчетена, но неизвършена дейност на над 400 души за над 1 млн. лв. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

Повечето от тези хора, също като мен, не са имали или нямат представа за тези документи, уточни Кацаров.

От една страна те могат да си извадят решение от ТЕЛК, и то пожизнено, и да получават инвалидна пенсия. От друга страна това влиза в здравното им досие и може да е проблем, когато сключват застраховка „Живот“ или искат да теглят кредит, предупреди служебният здравен министър.

Относно обвиненията в политическа репресия срещу Балтов той напомни, че не Министерството на здравеопазването, а независимата НЗОК е правила проверка в „Пирогов“.

„Изправени сме наистина пред драматична ситуация, ако продължаваме да толерираме такъв тип практики, нашата здравна система никога няма да стане по-добра. Затова напускат младите хора, защото виждат една система, в която има здравна олигархия, и нищо за останалите“, коментира служебният министър.

Относно здравната олигархия той даде пример с директори на болници, които за 2020 г. са си определили допълнително материално стимулиране от 300 до 500 хил. лв. Става въпрос за държавни болници, които са затънали в дългове, подчерта Кацаров.

Гледайте цялото интервю във видеото!