Към момента няма извършване на ремонт на украинска техника на територията на България. Има сключено рамково споразумение, има заявка.

Toва заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти.

Винаги има нужда от повече и повече финанси. Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени 2%. Това е моята цел, надявам се да я постигна. Тази цел ще бъде в името на модернизацията на българската армия, така че нашите военнослужещи да не усеща огромната пропаст, която има между нас и нашите съюзници.

Поддръжка на техника на българските ВВС

"Изследваме абсолютно всички възможности, включително с Полша за ремонт на авиационни двигатели за МиГ-29. Влезли сме във връзка и с израелски фирми, и с посолства на страни, който транспортират МиГ-29. Ще имам скоро среща с министъра на отбраната на Полша, надявам се да успеем", заяви Стоянов.

Служебният министър на отбраната добави, че се работи и по друг вариант.

"Това е друга платформа, която да замести евентуално МиГ-29. Ограниченията, които бяха въведени, не позволяват ремонта на тази техника в Русия. Изпратил съм писма до четири държави. Получих отговор от две – от Франция, от Швеция. Очаквам отговор от САЩ и от Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този транзитен период, през който ВВС няма да имат реални възможности, ако не направим нещо с МиГ-29, да носят бойното дежурство", обясни той.