„Българската страна подчертава проактивните си усилия през последните месеци за решаване на отворените въпроси със Скопие, така че да бъдат гарантирани правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Очакваме от Република Северна Македония ясни гаранции за това“.

Тази позиция е застъпил българският външен министър Светлан Стоев на срещите си с еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи и с министъра на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Кралство Испания Хосе Мануел Албарес Буено по време на VI Регионален форум на Съюза за Средиземноморието и министерската среща на ЕС и страните партньори от Южното съседство в Барселона, съобщават от дипломатическото ни ведомство.

По време на срещите са били  обменени бяха мнения относно перспективата за начало на преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония.

Този вторник министър Светлан Стоев е в Рига, където ще вземе участие в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО на 30 ноември и 1 декември 2021 г.

В рамките на министерската среща на НАТО ще се състои заседание с участието на  Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел и с партньорите Швеция и Финландия по актуалните развития в Западните Балкани. 

Предвижда се министрите да обсъдят в съюзен формат работата по следващата Стратегическа концепция, която предстои да бъде приета на Срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г. Ще бъдат дискутирани актуални въпроси на сигурността, включително от сферата на контрола на въоръженията и неразпространението, и Афганистан.

Предстои и съвместно заседание с Грузия и Украйна, посветено на актуални предизвикателства пред сигурността и евроатлантическата им перспектива.